- 02.08.2017
- 6592
Сьогодні мало не кожен виробник кухонних приладів випускає антипригарний посуд, щоб ми могли пригощати себе і наших близьких не лише смачною, але й корисною, естетично привабливою домашньою їжею.
Що краще: антипригарне покриття чи антипригарні властивості певних металів? І чим тішать партнери компанії Xiaomi в області кухонного посуду? Давайте подивимося.
Антипригарний посуд
Антипригарний посуд має наступні важливі особливості: антипригарне покриття, рівна поверхня і рівномірне нагрівання.
Обираючи сковорідку, дуже важливо враховувати її здатність рівномірно розподіляти тепло. Це дозволить швидко обсмажити або «тушкувати» їжу.
Посуд з антипригарним покриттям:
- Камінь
- Тефлон
- Кераміка
Кам'яне антипригарне покриття
У 2014-2015 роках попит на «кам'яні» сковорідки став дуже помітним на території країн СНД.
Плюси
Доступна ціна. Відносно якісні характеристики, непоганий зовнішній вигляд і невисока ціна, що може бути кращим для пересічного користувача?
Мінуси
"Кам'яне" покриття - це або покриття на основі PTFE (політетрафторетилен - виділяє канцерогенні речовини), або золь-гель-покриття (при виготовленні використовується хлор).
Антипригарні властивості «кам'яного» покриття досить нестабільні.
Тефлонове антипригарне покриття
Плюси
Сковорідки з тефлоновим покриттям самі по собі дуже легкі, без проблем миються, не вимагають великої кількості масла для приготування їжі.
Мінуси
У 2006 році EPA (англ. United States Environmental Protection Agency - Агентство з охорони навколишнього середовища США) встановила заборону з 2016 року на виробництво продукції з тефлоновим покриттям, що випаровує токсичні речовини.
Нагріваючись до температури 200°C, тефлон виділяє канцерогенні речовини, які, накопичуючись в організмі людини, негативно впливають на здоров'я печінки і загальний фізичний стан, нерідко викликаючи розвиток онкозахворювань.
Керамічне антипригарне покриття
Плюси
Керамічне покриття сковорідки складається з натуральних компонентів: глини, каменю, піску, тому вважається екологічно безпечним для здоров'я людини.
Мінуси
Через постійні перепади температур керамічне покриття може пошкодитися. Мікротріщини, які утворюються внаслідок некоректної експлуатації сковороди, також можуть вплинути на її роботу.
До того ж, теплопровідність кераміки значно нижча за теплопровідність металу (кераміка (1.5W/мК)<неіржавка сталь (16W/мК)<чавун (55W/мК)<алюміній (230W/мК).
Не дивно, що така сковорідка з керамічним антипригарним покриттям буде коштувати дорожче сковородки з тефлоновим покриттям.
Посуд без антипригарного покриття:
- Чавун
- Неіржавка сталь
Чавун
Плюси
Чавунний посуд почали використовувати ще з 4-6 століть до н.е. І не дарма!
Чавун складається з заліза і вуглецю з добавками фосфору і кремнію, які забезпечують йому знижену теплопровідність, завдяки якій розігрів посуду з чавуну відбувається поступово і однаково по всій поверхні стінок сковороди.
• безпечний для здоров'я
- їжа не пригорає
- зносостійкий
- використовується на будь-яких нагрівальних елементах
Мінуси
- Метал досить важкий. Дитині або тендітній дівчині буде проблематично орудувати чавунною сковорідкою.
- Можлива іржа. Тільки правильний дбайливий догляд не дозволить сковороді заіржавіти.
- Миючі засоби - вороги чавунної сковороди. Використовуючи миючі засоби, Ви будете змивати захисну масляну плівку сковороди, відновити яку не просто.
Нержавіюча сталь
Плюси
- Довговічні і міцні сковороди з неіржавкої сталі витримають навіть несприятливі умови експлуатації.
- Так як неіржавка сталь не входить у хімічні реакції з продуктами, вона на 100% безпечна для здоров'я.
- Важка багатошарова конструкція дна захищає їжу від пригорання і зберігає високу температуру навіть після процесу приготування.
- Гладка бездоганно відполірована поверхня сковороди не дає мікробам накопичуватися.
Тришарова сковорода YiwuYishi з нержавіючої сталі
Серед партнерів компанії Xiaomi ви не знайдете тих, хто не ставить здоров'я свого споживача в ряд пріоритетів. Ось і бренд YiwuYishi випустив тришарову сковорідку з неіржавкої сталі - зручну і безпечну.
У Китаї термін гарантії на неї становить цілих 10 років! Лише подумайте, наскільки виробник упевнений в якості свого продукту!
Навіть висококласні шеф-кухарі, які претендують на зірку Michelin, можуть покластися на якість сковороди!
- Товщина стінок - 2.9 мм
- Тришарове дно - сталь + алюміній
- Гладка відполірована поверхня
- 100% антипригарний захист